Uitnodiging AFRON leden Excursie

18 mei 2019


Geachte leden.


Hierbij willen wij u graag uitnodigen voor een ledenexcursie.

Wanneer: Zaterdagmiddag 18 mei 2019.

Locatie: BB Bunker in Grou

Adres: Burstumerdyk 1

9001 ZC Grou

Aanvang: 14.00u / 14.15u met koffie/thee en iets lekkers.

14.30u rondleiding in twee goepen.

15.45u einde rondleiding.

16.00u einde middag.

Na de rondleiding is er gelegenheid om na te praten onder het genot
van een drankje op eigen kosten!


Graag voor 1 mei 2019 opgeven bij Dieneke Hamstra

Tel: 058-2572458

Mail: info@afron.nl

Of tijdens de ledenvergadering op 5 april a.s. in Berltsum.


Het bestuur.

 

It Tsiispakhuis Wommels vernieuw

13 mei 2019

BOER ZOEKT... FABRIEK

Op de begane grond is vanaf donderdag 2 mei t/m zondag 3 november 2019 de nieuwe wisselexpositie

'Boer zoekt...fabriek' ingericht terwijl op de eerste verdieping (de kaaszolder) de permanente tentoonstelling over het zuivelverleden kan worden bezocht. Met deze nieuwe tentoonstelling nemen we u mee terug in de tijd waarin de talloze melkfabrieken in steden en dorpen in Friesland zijn ontstaan. Op meerdere wandpanelen kunt u lezen waarom deze zijn opgericht. Wie waren de oprichters, wie de geldschieters (de freule van Wommels!) en wie de eigenaren van de zuivelfabrieken? Een aantal boeren (coöperatie) of een vermogend particulier, vaak afkomstig uit 'Holland'?

Met de komst verschijnen er naast de hoge kerktorens hoge schoorstenen op het platteland en rammelende melkbussen, die door melkrijders naar de fabriek worden vervoerd.

De botermaakster, de boerin of de dochter, verliest hiermee haar sociale positie want mannenin witte overals nemen haar taak over en fietsen van en naar de zuivelfabriek alsdaar de stoomfluit gaat. De kranten schreven over het gevaar dat er nu 'magere kalveren en vette boerinnen' zouden komen! Deze plattelandsontwikkeling, die in korte tijd eind 19 eeuw plaatsvond, wordt uitgebreid verklaard.

Het onlangs aan ons geschonken tegeltableau afkomstig uit de zuivelfabriek van Vreugdenhil (v/h Hollandia) te Scharsterbrug, naast de vele historische foto's, tonen deze geschiedenis en op de oude zwart-wit films maakt de boerin nog boter en kaas. Het museum op het Ald Hiem 2 in Wommels is dit jaar geopend van 2 mei t/m 3 november op donderdag t/m zondag van 13.30 -16.30 uur.

Klik hier voor foto!

 

Verhuizing Documentatie centrum

31 januari 2019


Op 11 januari kregen wij als AFRON bestuur het vriendelijke verzoek om zo snel mogelijk de ruimte in Veenklooster waar ons documentatie centrum al ruim 30 jaar is gevestigd te legen.

Dit werd een hele klus natuurlijk.

Iedereen ging grote stevige dozen sparen

Dhr Herre van Dokkumburg ging aan de slag om alles in te pakken. Plank voor plank met in elke doos een briefje waar op stond wat er in zat.

Op 23 januari is het bestuur met behulp van Hans Woudstra Alco de Jong en Hendrik Hamstra begonnen om alles van boven te halen en in auto`s te laden.

Dieneke zette alle dozen bij de trap neer, en daar stonden drie man op en gaven de dozen aan elkaar door!

Vandaar door de stal naar buiten en in de auto`s plaatsen.

Dit was een hele klus, en we zijn er drie keer geweest met auto`s en een busje en zelfs een veetrailer waar alle planken van de schappen mooi in pasten en het meubilair en wat kasten.

Daarna ging het in optocht naar Berltsum waar Herre van Dokkumburg al klaar stond voor de ontvangst.

Op 30 januari werden de laatste dozen opgehaald, en zijn Baukje en Dieneke nog even met de stofzuiger door de ruimte geweest en hebben de boel afgesloten.

Nu staat dus alles, zo`n 200 dozen in Berlikum waar

Dhr van Dokkumburg alles weer een plekje hoopt te geven de komende tijd.

Hier moet nog een wandje uitgebroken worden en geverfd, waarna de schappen geplaatst kunnen worden en de boel weer wat geordend een eigen plaatsje krijgt.

Klik hier voor foto`s gemaakt door Dieneke

 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »