Film: OM PUNTEN EN SECONDEN.

Film 'OM PUNTEN EN SECONDEN', Franeker 21 september 1957.

Om punten en seconden.

We zijn al geruime tijd op zoek naar de film

“OM PUNTEN EN SECONDEN”
Een reportage om de Friese kampioenschappen trekker-
behendigheid te Franeker op 21 september 1957.

Productie : Parcival Film N.V., Tilburg
Regie en camera : Didier C.van Koekenberg
Assistent camera : Jacques M.S. Sassenes
Tekst : Didier C.van Koekenburg en Jan. Schipper
Tekst gesproken door : Ger Lugtenberg

Vertoning door : Tyresoles Nederland N.V., afd. Publiciteit,
1e Industriestraat 3-48,
Bussum

Deze film is indertijd o.a. vertoond te Franeker in combinatie met films over nationale en internationale ploegkampioenschappen (o.a. te Uppsala).
Parcival Film NV is opgericht door Gerard Veldman (geboren in 1913), die een fotozaak in Tilburg had. Toen het fenomeen film op kwam is hij al vrij snel begonnen met filmpjes te maken voor Tilburgse fabrikantenfamilies. Later heeft hij onder de naam Brabantfilm gewerkt. Op den duur kwamen er zoveel opdrachten vanuit het hele land binnen zodat hij apart personeel heeft aangetrokken voor het maken van professionele films en daarvoor de naam veranderd in Parcifalfilm. Zo zijn er films gemaakt voor het Polygoonjournaal, de KRO, de NCRV en voor diverse Ministeries.
Ook zijn er diverse films gemaakt over de tulpenrally en documentaires over de wereldkampioenschappen ploegen te Uppsala en de trekkerbehendigheidswedstrijd van 1957 te Franeker. Deze laatste beide films werden vertoond op voorlichtingavonden van de bandenfirma Tyresoles uit Bussum.

Zowel de filmmaatschappij Parcifal als de bandenfirma Tyresoles bestaan niet meer. We hebben bij diverse archieven en musea navraag gedaan, echter zonder resultaat. Ook via internet komen we niet veel verder. De film is niet aanwezig in de archieven van de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg), het Regionaal Historisch Centrum Tilburg, Het Fries Film Archief (Leeuwarden), Het Frysk Letterkundig Museum (Leeuwarden), het Nederlands Audiovisueel Archief (Hilversum) of in het Museum voor Historische Landbouwtechniek (Wageningen).

Hebt u informatie over bovengenoemde film of aanknopingspunten om deze film te vinden dan stellen we het op prijs dat u contact met ons opneemt via info@afron.nl of tel 0519-561697.

G.Herrema, secretaris van de Friese vereniging voor historische landbouw AFRON.
Laatst gewijzigd op 5 maart 2009