Ryptsjerk 9 September 2017

11 september 2017

Een kort verslag van het Rypstjerker Bosbouw en Trekker evenement op 9 september 2017.

De laatste paar jaar organiseert RBTE begin september een oldtimerdag, meestal wordt op dezelfde dag voor de dames een handwerkfair georganiseerd.
Dit jaar was het erg nat het weer laat zich niet sturen.
Vanaf donderdag is hier ongeveer 50 millimeter regen gevallen. Ook deze zaterdag regende het bij het opbouwen van onze stand nog. Snel werd er een stand met dak voor ons geregeld en met vereende krachten was in zeer korte tijd onze stand geplaatst, even later nog weer iets verplaatst zodat er een doorgang bleef. Door het slecht weer waren er s` morgens eigenlijk geen bezoekers.
Na de lunch werd het weer beter, zelfs een beetje zon en kwam er ook wat meer volk op het terrein. Opvallend grootwas het aantal bezoekers uit Noord-Holland.

Op het terrein waren allerlei activiteiten georganiseerd, kettingzaagdemonstraties (3 stands uit Duitsland met allerlei kleine en grote zaagmachines). Daar stonden wij vlakbij. Een stand die deze dag een hele roofvogel uit een boomstam heeft weten te maken.
Op het grote terrein stonden 40 trekkers plus een flink aantal stationaire motoren. Deze laatste dreven ook nog een aantal machines aan. Er was een stukje geploegd voor het boomstam trekken. Daar zijn maar een paar mee bezig geweest. Doorde uitbundige regen was het een modderpoel.
De aangelegde waterbak was ruim een meter diep. Daar heeft maar één deelnemer zijn tractor aan gewaagd.Verder waren demonstraties met crossmotoren en speedcars.
Ook deze laatste gingen vanwege de modder erg moeizaam.
In de winkel bevond zich de handwerkfair. Dames zaten hier te spinnen en te haken.
s`Morgens was hier nog niet veel bedrijvigheid. In de winkel was van alles te koop, serviezen, kleding snuisterijen, breigaren en handwerken.

De catering was dik voor elkaar( Wapen van Friesland uit Oentsjerk). De standhouders kregen ook een paar consumptie munten. De verplichte EHBO had het rustig.

Henk Heida.

Klik hier voor enkele foto`s

 

Expositie trekt 500 bezoekers

9 september 2017

In het kader van Tsjerkepaed/Kerkepad is er op de zaterdagmiddagen van 1 juli tot en met 9 september 2017 in de Nederland Hervormd kerk te Holwerd een foto-expositie ingericht over de aardappelteelt en glazen poterbewaar-plaatsen. Het betreft ruim 80 grote foto's en enig klein gereedschap wat o.a. in noordoost Friesland werd gebruikt.

De expositie is een groot succes geworden en veel herinneringen en verhalen zijn los gekomen met name over de werkzaamheden die men vroeger handmatig verrichtte om aardappelen te verbouwen. Ook hebben veel bezoekers de tijd genomen om de film te bekijken over de aardappelteelt anno 1974, opgenomen en samengesteld door Sijmen van der Berg uit Hallum en de film met een compilatie van filmfragmenten samengesteld uit archiefmateriaal van het Fries Filmarchief..

Even over vier uur op zaterdagmiddag 9 september was Sape Visser uit Holwerd de 500ste bezoeker en werd met een bos bloemen welkom geheten door Alie Patrouilje-Dijkstra, voorzitter van de plaatselijke commissie. Het is in de geschiedenis van de plaatselijke commissie van Holwerd niet eerder voorgekomen dat men meer dan vijfhonderd bezoekers welkom kon heten.

Klik hier voor enkele foto's.

 

Oude ambachtendag Harkema

6 september 2017

Verslag 2 september 2017; oude ambachten dag bij de “spitkeet' te Harkema

Gerrit Lettinga en ondergetekende zijn namens de Afron naar deze dag gegaan. De weerberichten waren eerst niet zo goed maar dat werd later beter. Op een klein buitje om half één en enkele spetters om ca. 15.00u was het heel behoorliijk weer voor zo'n evenement (niet te warm of te koud)

Later op de dag kwamen Baukje en Dieneke ook even langs om de sfeer te proeven.

Het evenement in Harkema kan ieder jaar ruim 1000 bezoekers verwachten, ook dit jaar was het gezellig druk. Veel serieuze belangstellenden in onze kraam gesproken. Het evenement draait voornamelijk om de demonstraties van de oude ambachten, zoals eendenkorven vlechten, potlood tekenen, tinfiguurtjes maken, boekbinden etc. Naast deze stands waren er dit jaar een tiental oude trekkers aanwezig en ca. 20 antieke fietsen. Deze laatste groep maakte zo nu en dan een rondje over het terrein. De berijders waren in passende kledij. Ook konden kinderen rondjes rijden met een echte bokkenkar. Een draaimolen en een suikerspin ontbraken niet.

Verder waren er nog tal van andere stands, die spullen verkochten of tentoonstelden. Een kleine opsomming: palingroken, houtdraaien, rietdekken, appel een boontjes verkoop ( oude rassen). Mollen vangen en zeisharen. Aan het eind van de middag was er nog een veiling van oud gereedschap en andere antieke spullen( kastjes) etc.

Het geheel werd in stemming gebracht door accordeon spelers en andere muzikanten en zangers. Natuurlijk waren ook de “vaste “ spitketen open voor het publiek. Kortom een leuk en bezoek waardig evenement.

Mvg Henk Heida


Klik hier voor enkele foto`s

 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »