Aardappelen poten in juli

27 juli 2014
Zaterdag 26 juli 2014.
De Boeredei yn Wâlterswâld.
Dit jaar was een speciaal jaar voor de Hynstedagen in Driesum/ Wâlterswâld, het was namelijk de 25ste keer dat deze dagen werden georganiseerd. De AFRON is met de "hynsteploech" al een aantal jaren vaste deelnemer aan de activiteiten. Meestal werd het dorsen of het oogsten van hooi met oude machines met behulp van paarden gedemonstreerd. Nu werd er voor dit jubileum ook iets speciaals bedacht om te demonstreren. Jan Drost met zijn hulpen demonstreerde het aardappelpoten met paard en de halfautomatische bakje pootmachine.

Klik hier voor enkele foto's
verder lezen »
 

Warme oldtimerdag Lauwerzijl

19 juli 2014
Op zaterdag 19 juli 2014 is onder warme weersomstandigheden de derde oldtimerdag bij familie Bloed te Lauwerzijl gehouden, dit jaar georganiseerd door een aantal fanatieke trekkerliefhebbers. (Eerder in 2002 en 2006). Naast de eigen John Deere collectie trekkers en werktuigen van familie Bloed waren er nog ongeveer 100 trekkers, enkele met een wagen of werktuig, verschenen.
Een gezellig en puur trekker/motor-evenement zonder gekunstelde franje van braderie-achtige elementen. 's Middags een tropische temperatuur van ruim 30 graden Celcius heeft ongeveer het zelfde effect op het aantal bezoekers dan een flinke bui tussen één en drie uur.

Klik hier voor enkele foto's.
 

Trekkerdagen Earnewâld.

6 juli 2014
Nederland is inmiddels een ronde verder en de eerste helft van de twee trekkerdagen in het Frysk Lânboumuseum te Earnewâld is achter de rug.
Onder matige publieke belangstelling en een paar buien in de middag is op zaterdag 5 juli 2014 voor de vijfde maal een begin gemaakt met de trekkerdagen. Een gezellige dag met ongeveer dertig deelnemende trekkers met een mooi aantal werktuigen. De grote werktuigen waren de walkantensnijder van Bos Easterein en de slootreinigmachine van Bos, evenals een Favoriet aftakashooischudder van Leegstra.
Ook kon men deelnemen aan een prijsvraag met betrekking tot de hedendaagse uitrustingseisen om met een trekker en getrokken werktuig of wagen op de openbare weg te rijden.

Ook op zondag 6 juli was er weer van alles te beleven bij het F.L.M. met als belangrijkste onderdeel de trekkerbehendigheidswedstrijd. BVan de dames eindigde Anja Jorna uit Workum als eerste met 116 strafpunten. Als tweede eindigde Wietske Broersma uit Spannum met 141 strafpunten, op de voet gevolgd door Nellie Jorna uit Tzum met 158 strafpunten.
Van de heren waren dat respectievelijk Joop Jorna uit Tzum met 92 strafpunten, Meile Greidanus uit Easterein met 96 strafpunten en Wiebe Jorna uit Winsum met 101 strafpunten.
In totaal hebben 13 deelnemers gestreden om de eer. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 45 jaar en die van de trekkers 52.

Op zondag zijn er ca. 50 trekkers geweest. en ongeveer 400 bezoekers, de deelnemers en hun helpers (?) niet meegerekend en daarmee is het aantal deelnemers en bezoekers vrijwel gelijk aan vorig jaar, terwijl het aantal evenementen in Friesland met oude trekkers de laatste paar jaar aanzienlijk toegenomen is.
De organisatoren, het Frysk Lânboumuseum, de OTMV afd. Friesland en de AFRON, gaan binnenkort plannen uitwerken voor de trekkerdagen van volgend jaar. Hebt u nieuwe ideeën
om in het programma op te nemen, dan houdt de organisatie zich van harte aanbevolen.

Klik hier voor enkele foto's.
Klik hier voor foto's van het Frysk Lânboumuseum.

klik hier voor de volledige uitslag van de trekkerbehendigheidswedstrijd.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »