Ploegen met paarden

16 april 2016

Ploegen met paarden.

Zaterdagmiddag 16 april 2016 konden de liefhebbers genieten van het werken met paarden. Aan de Leeuwarderweg tussen Ferwerd en Blija was Jan Drost aan het ploegen met twee paarden voor de Hildebrand kipploeg. Op het land hadden bieten gestaan en Klaas Drost had de mest er met paard en wagen naar toe gereden en uitgestrooid. Jan ploegde nu de mest er onder en af en toe kwam er nog een kleine biet boven die in de rustpauzes aan de paarden werd gevoerd. De ploeg maakte prachtig werk en Jan zorgde er voor, dat de voor 'streekrecht' werd. Elke keer was het weer even opletten met de ketting bij het 'hâld-om' en 'boei-om'. Jan moet op de ketting gaan staan zodat het wiel er over gaat en de ketting weer aan de goede trekkant zit. Tussen de bedrijven door was er tijd om iets uit te leggen of vragen te beantwoorden. Klaas zijn paard en wagen stond stand-by voor de hand- en spandiensten en met het paard in draf werd er voor de bezoekers koffie gehaald. Het netjes geploegde land ligt weer klaar om ingezaaid te worden.


Klik hier voor enkele foto's.


 

Drost scoort op ploegwedstrijd

10 april 2016

Op vrijdag 8 april 2016 is weer de landelijke wedstrijd ploegen met paarden gehouden bij museumboerderij 'Hoeve Groot Zandbrink' te Leusden bij Amersfoort.

Jan Drost uit Blije, lid van de AFRON en al enige jaren achtereen deelnemer aan deze wedstrijd, eindigde als tweede. In 2012 was hij eerste en in 2015 derde.

De redactie feliciteert Jan met dit succes.


Vanuit Leusden schreef men:

Beste mensen,

We hebben een bijzonder succesvolle ploegdag gehad, waarbij het weer in eerste instantie wat leek tegen te werken, heel veel water en dus nat land. Maar op zaterdag was het droog en scheen de zon. Jan Drost is een prettige deelnemer maar omdat één van zijn paarden wat niet geheel “rad' was was het in eerste instantie onzeker of hij wel mee zou doen. Maar dat is opgelost. Zijn zoon Pieter heeft ook paarden en naast de vos van Jan leverde de zoon een mooie Fries, zodat weer een goed span ontstond. De paarden deden het voortreffelijk.

Jan ploegt met een z.g. kiepploeg die in deze streek maar zelden werd gebruikt. Hij heeft de stichting Behoud Oude Werktuigen indertijd ook een dergelijke ploeg geleverd, waar we erg blij mee zijn. Ik stuur hierbij

de uitslag en de criteria

die dit jaar door de jury zijn gebruikt. Verder zal Hans Veurink nog enkele foto's toesturen. Wij hopen dat het Noorden bij onze jaarlijkse wedstrijd betrokken zal blijven !

Hartelijke groet,

Gijs Apeldoorn.


Klik hier voor een filmpje van het ploegen.


Op zaterdag 16 april gaat Drost ploegen met zijn prijswinnende combinatie van paarden en de Hildebrand kipploeg.

Hij nodigt belangstellenden uit om daarbij aanwezig te zijn, met name de 'hynderminsken' die de traditie van het werken met paarden een warm hart toedragen.


 

Geslaagde AFRON-jaarvergadering.

9 april 2016

We kunnen terugzien op een goed bezochte en goed geslaagde AFRON jaarvergadering op vrijdag 8 april 2016 in het Schoolplatenmuseum van familie Heeringa te Deinum.

Na het zakelijk gedeelte waren we om negen uur aan de rondleiding in het museum toe. Eerst vertelde de heer Heeringa over het ontstaan van het museum. Als kind werd hij al geboeid door alles wat er op een wandkaart te zien was. Hieruit is het verzamelen ontstaan en zo is er door de jaren heen een grote voorraad wandkaarten en platen ontstaan die in wisselend exposities in de boerderij worden tentoongesteld. Voor de bezoekers is het een teruggaan naar de schooltijd met veel herkenbare mooie nostalgische zaken. Behalve platen, kaarten en leesplanken waren er ook schoolbankjes uit verschillende perioden evenals schrijfgerei en handwerkstukjes, kortom teveel om op te noemen.

Toen de geur van warme gehaktballen zich door de boerderij begon te verspreiden ging het richting een afzakkertje anders waren wij in de herinneringen aan onze schooltijd gebleven.

Voor het proeven van de sfeer nog wat foto 's van deze avond. (D.H.-H.)


 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »