Ploegen met één merk trekker.

13 september 2014
Op zaterdag 13 september 2014 is onder ideale omstandigheden het nationaal kampioenschap ploegen gehouden te Zeijerveld in Drente. Bijzonder aan deze wedstrijd was dat er alleen maar trekkers van één merk aan konden deelnemen. Van huis uit behoorden daarbij ook de voor dit merk gebouwde Ransomas ploegen.
Opvallend was dat bijna de helft van de 28 deelnemers ploegden met een Dreesman ploeg, gemaakt door de Fa. Dreesman, smederij in Wildervank.
De deelnemers kwamen uit verschillende streken boven de grote rivieren, zoals Den Oever en bij Rotterdam vandaan. Geploegd werd met 2 schaar getrokken rondgaande ploegen (4 deelnemers) en 2 en 3 schaar rondgaande ploegen in de hefinrichting. De hoogst gekwalificeerde deelnemers worden uitgenodigd om in Engeland deel te nemen aan 'het internationale club kampioenschap.

Klik hier voor enkele foto's.
 

Ploegen en dorsen in de Westhoek

6 september 2014
Onder gunstige weersomstandigheden is op zaterdag 6 september 2014 weer het Provinciaal Kampioenschap ploegen met oude trekkers in de Westhoek onder Sint Jacobiparochie gehouden. 24 deelnemers in drie verschillende categorieën op een tarwe stoppel.

Klik hier voor de uitslagen. Het ploegwerk is op 10 onderdelen gejureerd. De omschrijving van elk onderdeel kunt u vinden op de website http://www.ploegvereniging.nl/ onder het kopje reglementen oldtimers.

Klik hier voor enkele foto's.

Aan de overkant van de Oude Bildtdijk, op het terrein van Machinefabriek c.q. Stationaire motormuseum Meijer werden op zaterdag 6 en zondag 7 september 2014 twee dorsdagen georganiseerd. Naast een viertal stationaire dorsmachines waren er ook nog zeventig trekkers en enkele werktuigen te bewonderen. Het motormuseum van Meijer was ook in vol bedrijf en trok veel bezoekers.

Klik hier voor enkele foto's van de zaterdag.
Klik hier voor enkele foto's van de zondag.
 

Landbouwgewassen verwerken tot .

5 september 2014
Wat wordt er zoal gemaakt van landbouwgewassen?

Bij Museum ‘De Sûkerei’ licht men een klein tipje op van de mogelijkheden om van heel gewone landbouwgewassen de meest bijzondere producten en voorwerpen te maken, variërend van biologische toevoegstoffen aan levensmiddelen, kleding, delen van moderne telefoontoestellen of delen van het instrumentenpaneel van auto’s.
Het museum was al sterk in de presentatie over de vroegere teelt van ‘sûkerei’ (cichorei) en de verwerking tot ‘surrogaat kofje’, maar ook over de moderne teelt van dit wortelgewas en de verwerking tot inuline (in een fabriek te Roosendaal).
Nu heeft ze een tijdelijke expositie met een aantal panelen over de moderne technologie om uit de heel gewone gewassen zoals, bieten, maïs, vlas, hennep, aardappelen en uit melk de meest bijzonders stofjes te halen om die als grondstof te gebruiken voor de fabricage van onder andere gebruiksvoorwerpen te halen. Weet u misschien van welk gewas de draad van een 3D-printer gemaakt is?
Benut de kans om het museum ‘De Sûkerei’ te Damwâld te bezoeken en kennis te nemen van de moderne mogelijkheden om in plaats van aardolieproducten akkerbouwgewassen te verwerken tot dagelijkse gebruiksvoorwerpen en levensmiddelen. Enthousiaste vrijwilligers en mogelijk één of enkele bestuursleden zullen graag te woord staan.
De expositie is tot en met woensdag 10 september van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken met uitzondering van de maandag.

Klik hier voor enkele afbeeldingen.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »