Sûkerei (cichorei) waskje.

14 januari 2017

De redactie van de website kreeg tot haar genoegen een mooie foto toegestuurd.

Geachte redactie,

Hierbij stuur ik u een fotokaart (ingekleurd). Winsum Fr. Cichorei in het Fries Sukerei (surrogaat koffie) oogst rond 1910. Misschien iets voor uw archief om te bewaren of uw website.

Vriendelijke groet, Gita Helfferich.


Met dank aan Gita en een goed voorbeeld doet volgen.


 

De beste wensen voor 2017.

1 januari 2017

Zoals gebruikelijk ook nu weer de beste wensen voor het nieuwe jaar 2017 toegewenst voor de leden van de Afron en de bezoekers van deze website. Een korte terugblik leert dat er weer een groot aantal activiteiten zijn geweest op het gebied van landbouwhistorie en dat er verhalen en belevenissen zijn vastgelegd in woord en beeld in het vernieuwde verenigingsblad IT ARK in samenwerking met het blad MEDEDELINGEN EN BERICHTEN van het Fries Landbouwmuseum en op deze website. Ook zijn er verhalen en ontwikkelingen te boek gesteld door leden van de vereniging. Vrij geregeld zijn er oude werktuigen en is er oud gereedschap aangeboden met de vraag of er ook plaats voor gezocht kan worden bij leden of verzamelaars. De vereniging heeft daarbij vaak kunnen bemiddelen dankzij haar leden en hun netwerken. Een provinciaal beleid omtrent het systematisch bewaren van 'agrarisch erfgoed' ontbreekt en verzamelaars hebben vaak belang bij maar een beperkt deel van dat erfgoed.


Voor het komende jaar staan weer een aantal......(zie verder-lees tekst)


Afsluitend iets over de afbeelding van een schilderij van Marianne Caroselli met als titel 'End of the Trail' afgedrukt op een kaartje met daarin een gedicht van 'De Lytsfeint', een vaste rubriekschrijver in het vroegere Fries Landbouwblad, dat hij in 1991 schreef vanuit Texas. Het gaat over het 'koloniseren' van de prairies en daarmee het verdwijnen van de 'first nations' zoals de Indianen tegenwoordig genoemd worden. De link met de Friese landbouw zou mogelijk kunnen zijn het verdwijnen van heel veel boerenbedrijven ten koste gaat of ten bate komt van ………


Klik hier voor de volledige tekst op de kaart.

verder lezen »
 

AFRON-website met zoekfunctie

31 december 2016

De website van de Afron is inmiddels acht jaar 'in de lucht' en had hier en daar enige vernieuwingen nodig om mee te kunnen blijven doen in de snelle veranderingen op het gebied van elektronica. Dat is inmiddels aangepast (december 2016).


Zoeken naar een naam, persoon, ding of handeling.


Nieuw is dat er in het archief van de website gezocht kan worden op namen, artikelen, onderschriften bij foto's, enz. In het openingsscherm is boven de menubalk een kadertje geplaatst met de tekst 'zoek op deze site'. Wanneer je daar je zoekterm in vult en afsluit met 'enter' dan verschijnen de plaatsen waar het betreffende woord te vinden is.

 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »