Film: Om punten en seconden.

15 april 2014
We zijn al een tiental jaren op zoek naar de film

“OM PUNTEN EN SECONDEN”
Een reportage om de Friese kampioenschappen trekker-
behendigheid te Franeker op 21 september 1957.

Productie : Parcival Film N.V., Tilburg
Regie en camera : Didier C.van Koekenberg
Assistent camera : Jacques M.S. Sassenes
Tekst : Didier C.van Koekenburg en Jan. Schipper
Tekst gesproken door : Ger Lugtenberg

Vertoning door : Tyresoles Nederland N.V., afd. Publiciteit,
1e Industriestraat 3-48,
Bussum

Deze film is indertijd o.a. vertoond te Franeker in combinatie met films over nationale en internationale ploegkampioenschappen (o.a. te Uppsala).
Parcival Film NV is opgericht door Gerard Veldman (geboren in 1913), die een fotozaak in Tilburg had. Toen het fenomeen film op kwam is hij al vrij snel begonnen met filmpjes te maken voor Tilburgse fabrikantenfamilies. Later heeft hij onder de naam Brabantfilm gewerkt. Op den duur kwamen er zoveel opdrachten vanuit het hele land binnen zodat hij apart personeel heeft aangetrokken voor het maken van professionele films en daarvoor de naam veranderd in Parcifalfilm. Zo zijn er films gemaakt voor het Polygoonjournaal, de KRO, de NCRV en voor diverse Ministeries.
Ook zijn er diverse films gemaakt over de tulpenrally en documentaires over de wereldkampioenschappen ploegen te Uppsala en de trekkerbehendigheidswedstrijd van 1957 te Franeker. Deze laatste beide films werden vertoond op voorlichtingavonden van de bandenfirma Tyresoles uit Bussum.

Zowel de filmmaatschappij Parcifal als de bandenfirma Tyresoles bestaan niet meer. We hebben bij diverse archieven en musea navraag gedaan, echter zonder resultaat. Ook via internet komen we niet veel verder. De film is niet aanwezig in de archieven van de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg), het Regionaal Historisch Centrum Tilburg, Het Fries Film Archief (Leeuwarden), Het Frysk Letterkundig Museum (Leeuwarden), het Nederlands Audiovisueel Archief (Hilversum) of in het Museum voor Historische Landbouwtechniek (Wageningen).

Hebt u informatie over bovengenoemde film of aanknopingspunten om deze film te vinden dan stellen we het op prijs dat u contact met ons opneemt via of tel 0519-561697.
 

Werk van Abe Gerlsma op Ameland.

11 april 2014
Op vrijdag 11 april 2014 heeft historicus en schrijver Mijthijs Deen een exposite van werken (olieverf en etsen) van Abe Gerlsma (1919-2012) geopend op Ameland. Het Maritiem Centrum te Hollum toont een aantal van zijn grotere werken van met name het Waddengebied. In het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren ziet u kleinere, aan de landbouwgerelateerde, werken.
De bijeenkomst in Hollum werd geopend door de heer Joop de Jong, directeur van de Stichting Amelander Musea waarna burgemeester Albert de Hoop een toelichting gaf op de expositie.
Daarna kreeg Mathijs Deen, schrijver van het boek "De Wadden een geschiedenis" het woord om de expositie te openen.
Na de openingen konden de vele genodigden onder het genot van een hapje en een drankje de expositie in het Maritiem Centrum bekijken waarna per VIP-bus naar het Landbouw en Juttersmuseum werd gereisd.
Na een stralende dag konden de mensen van de wal met de laatste boot weer van het gastvrije Ameland vertrekken.

Klik hier voor een bericht van het Amelander persbureau.
 

Geslaagde AFRON ledenvergadering

10 april 2014
De AFRON kan terugkijken op een geslaagde jaarvergadering.
Na het zakelijk gedeelte met daarin o.a. aandacht voor It Ark en het 30-jarig bestaan van de AFRON, werd met veel interesse geluisterd en gekeken  naar het verhaal met foto 's van F. Meirink over de ontwikkeling van de land- en tuinbouw in Tetsjenië gedurende de laatste twintig jaar.

Klik hier voor enkele foto's.
verder lezen »
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »