Drost prijswinnaar ploegen.

12 april 2015

Op vrijdag 10 april is weer de landelijke wedstrijd ploegen met paarden gehouden bij museumboerderij 'Hoeve Groot Zandbrink' te Leusden bij Amersfoort.

Jan Drost uit Blije, lid van de AFRON en al enige jaren achtereen deelnemer aan deze wedstrijd, eindigde als derde. In 2012 was hij eerste. Op de foto Jan in aktie in 2012.


Terugblik Ploegwedstrijd 2015

De Stichting Vallei Horstee organiseerde i. s.m. de Stichting Behoud Oude Werktuigen op zaterdag 11 april 2015 een ploegwedstrijd op Hoeve Groot Zandbrink. Bijzonder is dat de ploegen door paarden werden getrokken, zoals gebruikelijk was in de landbouw in de periode 1850 -1960. Er waren 11 deelnemers, niet alleen uit de Gelderse Vallei, maar ook uit Groningen, Friesland en Gelderland. De paardenrassen varieerden van mini-shetlander tot het Nederlandse Trekpaard en alles wat daar tussen zit in grootte.

De ploegers probeerden om de akker zo goed mogelijk te bewerken. Ploegen doe je niet zo maar even, zeker omdat de paarden het niet meer gewend zijn. Ploegen vraagt om een goede balans tussen “de bouwmeester”, de ploeg en de paarden. Het beeld moet rust en regelmaat uitstralen, waarbij de ploeger zonder veel woorden en handelingen de paarden in de voor en door de wendingen stuurt. Een uur lang ploegden ze voort. Ondanks de wind en de lage temperatuur, vergeleken bij de dag ervoor, werkten paarden en bouwmeesters zich flink in het zweet.

Na het ploegen worden diverse andere werktuigen gedemonstreerd om de grond te bewerken en in te zaaien: de eg, de cultivator, de kunstmeststrooier en de gerestaureerde aardappelpootmachine. Een prachtig beeld zijn de drie Percherons van de heer Henk Vink voor de cultivator.

Een deskundige jury bestaande uit de heren Gijs van Loenen en Wim Ruinemans beoordeelde het ploegresultaat aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. En het was maar wat spannend toen wethouder J. Overweg de uitslag bekend maakte. De eerste prijs en wisselbeker ging opnieuw naar Chris Olbach uit Neede met zijn Haflinger Waldi. De heer Olbach won voor de derde keer op rij en mag de wisselbeker nu als zijn eigendom beschouwen. De Tweede prijs was voor Eite Oosterveld uit Eenrum met het Hongaarse trekpaard Kormos. De derde prijs ging naar Jan Drost uit Ferwert. Drost werkt met een span Gelderse paarden. Hij viel in 2012 ook al in de prijzen.


Klik hier voor meer informatie en de puntenwaardering per deelnemer.


 

OTMV instructiedag ploegen.

11 april 2015

Op zaterdag 11 april is er weer een instructiedag ploegen georganiseerd door de OTMV. 18 meer of minder geoefende deelnemers hebben weer hun trekker-ploeg combinatie beter leren kennen en kunnen ervaren dat het belangrijk is dat alle afstelmogelijkheden van de ploeg gangbaar moeten zijn. Ondanks de buitjes en de harde wind kunnen de deelnemers terug zien op een geslaagde dag.


Klik hier voor enkele foto's.


 

AFRON-jaarvergadering te Firdgum

10 april 2015

Op vrijdagavond 10 april werd de jaarvergadering van de Afron gehouden. De locatie was deze keer het Yeb Hettinga Museum in Firdgum. Na de opening kregen de aanwezigen de gelegenheid beurtelings in twee groepen het Seaddehűs te bekijken.
Het tweede deel van de avond was bestemd voor de jaarvergadering. Er werd afscheid genomen van Oege Hoekstra die zich 10 jaar zeer intensief als bestuurslid voor de Afron heeft ingezet.

Het derde deel van de avond was het bezichtigen van het museum en even van gedachten wisselen. Wij zien terug op een goed geslaagde avond.

Klik hiervoor enkele foto's.


verder lezen »
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »