Het soldaatje van Barrahűs

4 november 2014
Zaterdag 1 november 2014 kwam tijdens de AFRON-excursie naar Barrahûs bij Wirdum het verhaal van het Soldaatje van Barrahûs ter sprake.
Onze vraag was hoe dat verhaal dan wel zou zijn. We kregen de volgende reactie van familie Jongbloed.
Mogelijk zijn er varianten op dit verhaal, wij houden ons aanbevolen ().

Klik hier voor het verhaal.
 

Excursie 2014 naar Barrahűs.

1 november 2014
Op de warmste eerste november sinds de metingen van het weer in De Bild waren de leden van AFRON te gast bij haar lid te Barrahûs. Rond de klok van kwart over twee uur heette voorzitter Lettinga meer dan 30 leden en huisgenoten welkom op de monumentale boerderij van familie Jongbloed. Na een lekker bakje koffie of thee met eigen gebakken cake en een korte uitleg over de historie van de boerderij werd de groep in tweeën gesplitst.
De ene groep werd rondgeleid door de heer Jongbloed, ‘baas yn ‘e achterein’, langs de stalling voor het jongvee in de vroegere ‘gollen’ (hooivakken) en de voorwerpen en het gereedschap zoals dat de laatste honderd jaar op het bedrijf gebruikt is. Veel van de aanwezige leden herkenden de voorwerpen en kon er een uitwisseling plaatsvinden van kennis omtrent het gebruik van een aantal voorwerpen.
De andere groep werd rondgeleid door mevrouw Jongbloed, ‘baas yn ‘e foarein’, die enthousiast via de keuken, de kamer in de hals van de boerderij de groep naar de opkamer geleidde. Ook hier weer het feest der herkenning. Er werd uitgebreid verteld over ‘de foarein’ van de historische boerderij die in het eind van de dertiger jaren van de vorige eeuw verbouwd is en waar nu nog details van ‘de Amsterdamse school’ in terug te vinden zijn. De rondgang eindigde in de ‘molkenkamer’ waar vroeger de boerin of haar dienstmeid de melk verwerkte tot boter en kaas.
Na ongeveer een uur werd er onder het genot van een tweede kopje koffie of thee gewisseld van groep of zo u wilt van rondleider. Ondertussen werden aan het eind van de tweede ronde de gehaktballen en de worst in de keuken op temperatuur gebracht en kon er onder het genot van een drankje en een broodje met iets warms nog nagepraat worden.
Een zeer geslaagde middag waarbij de gehele familie Jongbloed inclusief de dochters bij ingeschakeld waren.

Klik hier voor enkele foto's

Klik hier voor de website Ald Barrahûs.
 

AFRON-expositie over KI.

20 oktober 2014
Zondagmiddag 19 oktober werd de expositie met als onderwerp "KI" geopend in de AFRON hoek in het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld. Voorafgaand aan de opening kregen drie sprekers het woord over dit onderwerp. Reimer Strikwerda beet de spits af met een helder verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van de KI. Interessant is dan te horen dat KI al lang in Rusland werd toegepast met goed gevolg voordat het in Nederland in 1938 een voorzichtige start maakte bij Joh. Kraai in de provincie Groningen. Deze wist de belangstelling van de boeren te wekken door hen het sperma door een microscoop te laten bekijken. Door deze boeren werd de eerste K.I. vereniging opgericht, er werd een beroemde Drentse stier aangekocht en het dier werd gestald in het " bolhok" achter het café. De interesse voor KI werd aangewakkerd door het feit dat kleine boeren veel dezelfde plaatselijk favoriete stier gebruikten met als gevolg het verspreiden van ziekten en daardoor onvruchtbaarheid. Vervolgens hoorden wij het verhaal over dierenarts Siebenga en de KI ontwikkelingen in Friesland met de "tegenwerking" van de FRS en NRS. KI betekende concurrentie voor de stierenhandel van de fokkerijbedrijven. Risico's, het diepvriessperma werd veel gebruikt, Blitsaerd Keimpe was een topper ( er kwamen 250 goedgekeurde zonen) en inteelt dreigde. Toen kwam het fokken met de Holstein in zwang en dus vers bloed. Sunny Boy (enorme spermavoorraad met veel kwaliteit, 1,8 miljoen 1e dekkingen ) zorgde voor een groot aantal goede dochters en maar één zoon werd belangrijk. Via een dochter van Sunny Boy werd stier Kia gefokt, een stier met rood factor, zeer waardevol.

Klik hier voor enkele foto's.
verder lezen »
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »