Onbekend werktuig op de beurs.

14 december 2014
Op de Noord Nederlandse Landbouwbeurs (10 t.m. 13 december 2014) stond er naast de prachtig gerestaureerde Allis-Chalmers trekker (bouwjaar 1938) in de stand van het Landbouwmuseum een oud werktuig.  waarvan men de naam en de functie wilde weten. Middels een deelnameformulier hebben veel beursbezoekers hun idee daarover ingeleverd.

Bericht van de museumdirectie:
Ons museum was prominent aanwezig op de (perfect georganiseerde) Noord Nederlandse Landbouwbeurs (10-13 dec.) in Leeuwarden.
In onze stand stond een merkwaardig apparaat. Aan de bezoekers de vraag - allemaal 'experts' tenslotte - wat het was.
Wie het goed had, kon een mooi Ford-trekker-miniatuur winnen.
Bijna 300 bezoekers waagden de gok en ruim dertig ervan hadden het juiste antwoord: een strosnijder.
Na loting kwam Jos de Witte uit Marknesse als winnaar uit de bus.
Gefeliciteerd, u krijgt het model binnenkort toegestuurd!

Dit apparaat (plm 1920) werd voor en na de oorlog gebruikt om stro in korte stukjes te snijden. Het stro werd dan gebruikt voor het bijvoeren van vee, vaak in combinatie met andere gewassen zoals voerbieten.
In de machine zitten twee rollen die de graanstengels naar binnen voeren. Met een 'versnellingsbak' aan de zijkant, kon de lengte van het afgesneden stro bepaald worden. De rollen worden aangedreven door het grote wiel waarop twee snijmessen zitten.

verder lezen »
 

Afron bestuurslid op pad.

13 december 2014
Soms kan één van de Afron-bestuursleden het niet laten om stiekem even in andermans keuken te kijken. De auto wordt dan gestart en op vrijdag 12 december 2014 ging het richting Harkema, met als eindbestemming het Openluchtmuseum themapark De Spitkeet. Dat dan het fototoestel vergeten wordt zal wel te maken hebben met de leeftijd, maar gelukkig kwam er nog een dag om foto's te maken.
Een deel van zo'n bezoek zou aangemerkt kunnen worden als bedrijfsspionage maar een veel groter deel als pr-werk voor het behoud van agrarisch (plattelands) erfgoed. Ook wordt er veelal een foldertje achter geladen van de vereniging Afron.

Klik hier voor enkele foto's.

Klik hier voor de website van De Spitkeet.
 

OTMV-praatmiddag Engelum.

13 december 2014
Op zaterdagmiddag 13 december 2014 was de heer Sietse Vogelzang degene die een plaatje en een praatje hield over de bekende Borga machinefabriek uit Appingedam. Machinefabriek Borga, met de officiële naam 'Ter Borg & Mensinga's Machinefabriek n.v.' leverde reeds in 1898 de elektrische stroom voor de straatverlichting in Appingedam omdat zij een stoommachine hadden waar de dynamo's door aangedreven werden.
Bekend zijn ze geworden als fabrikant van de bekende grote stationaire dorsmachines en stropersen. Ze hebben echter een veel groter scala aan werktuigen gemaakt zoals aardappelpootmachines, trailerdorsmachines, stro- en hooipers, graspersen voor grasdrogerijen, maaidorsers, knollenplukmachines waaruit ook de bonenplukmachine en de gladiolenoogstmachines zijn ontwikkeld. In het noorden van het land was het één van de twee bekende fabrikanten van knop- of vlasbollenbreker. Helaas is de fabriek in 1980 failliet gegaan.
Ruim anderhalf uur hebben de ongeveer vijftig aanwezigen kunnen genieten van de dia/s en de meegebrachte mappen met folders en ander documentatie materiaal.

Klik hier voor de website over Borga.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »