IT ARK, nr. 62, editie nov.2014

25 november 2014
De eerstvolgende editie van het verenigingsblad IT ARK verschijnt in week 50 en zal aan het eind van die week naar de leden gestuurd worden.
Ook deze keer is het weer gelukt om er een leesbaar geheel van te maken met bijdragen van leden over bijvoorbeeld het KI-station De Takomst te Giekerk, de geschiedenis van de verloskunde van de koe, verslagen van AFRON-activiteiten en een verslag van een agrarische reis naar Argentinië.

De volgende editie verschijnt eind maart en de redactie ziet weer met belangstelling de verhalen van haar leden tegemoet.
 

Het soldaatje van Barrahűs

4 november 2014
Zaterdag 1 november 2014 kwam tijdens de AFRON-excursie naar Barrahûs bij Wirdum het verhaal van het Soldaatje van Barrahûs ter sprake.
Onze vraag was hoe dat verhaal dan wel zou zijn. We kregen de volgende reactie van familie Jongbloed.
Mogelijk zijn er varianten op dit verhaal, wij houden ons aanbevolen ().

Klik hier voor het verhaal.
 

Excursie 2014 naar Barrahűs.

1 november 2014
Op de warmste eerste november sinds de metingen van het weer in De Bild waren de leden van AFRON te gast bij haar lid te Barrahûs. Rond de klok van kwart over twee uur heette voorzitter Lettinga meer dan 30 leden en huisgenoten welkom op de monumentale boerderij van familie Jongbloed. Na een lekker bakje koffie of thee met eigen gebakken cake en een korte uitleg over de historie van de boerderij werd de groep in tweeën gesplitst.
De ene groep werd rondgeleid door de heer Jongbloed, ‘baas yn ‘e achterein’, langs de stalling voor het jongvee in de vroegere ‘gollen’ (hooivakken) en de voorwerpen en het gereedschap zoals dat de laatste honderd jaar op het bedrijf gebruikt is. Veel van de aanwezige leden herkenden de voorwerpen en kon er een uitwisseling plaatsvinden van kennis omtrent het gebruik van een aantal voorwerpen.
De andere groep werd rondgeleid door mevrouw Jongbloed, ‘baas yn ‘e foarein’, die enthousiast via de keuken, de kamer in de hals van de boerderij de groep naar de opkamer geleidde. Ook hier weer het feest der herkenning. Er werd uitgebreid verteld over ‘de foarein’ van de historische boerderij die in het eind van de dertiger jaren van de vorige eeuw verbouwd is en waar nu nog details van ‘de Amsterdamse school’ in terug te vinden zijn. De rondgang eindigde in de ‘molkenkamer’ waar vroeger de boerin of haar dienstmeid de melk verwerkte tot boter en kaas.
Na ongeveer een uur werd er onder het genot van een tweede kopje koffie of thee gewisseld van groep of zo u wilt van rondleider. Ondertussen werden aan het eind van de tweede ronde de gehaktballen en de worst in de keuken op temperatuur gebracht en kon er onder het genot van een drankje en een broodje met iets warms nog nagepraat worden.
Een zeer geslaagde middag waarbij de gehele familie Jongbloed inclusief de dochters bij ingeschakeld waren.

Klik hier voor enkele foto's

Klik hier voor de website Ald Barrahûs.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »