Warme oldtimerdag Lauwerzijl

19 juli 2014
Op zaterdag 19 juli 2014 is onder warme weersomstandigheden de derde oldtimerdag bij familie Bloed te Lauwerzijl gehouden, dit jaar georganiseerd door een aantal fanatieke trekkerliefhebbers. (Eerder in 2002 en 2006). Naast de eigen John Deere collectie trekkers en werktuigen van familie Bloed waren er nog ongeveer 100 trekkers, enkele met een wagen of werktuig, verschenen.
Een gezellig en puur trekker/motor-evenement zonder gekunstelde franje van braderie-achtige elementen. 's Middags een tropische temperatuur van ruim 30 graden Celcius heeft ongeveer het zelfde effect op het aantal bezoekers dan een flinke bui tussen één en drie uur.

Klik hier voor enkele foto's.
 

Trekkerdagen Earnewâld.

6 juli 2014
Nederland is inmiddels een ronde verder en de eerste helft van de twee trekkerdagen in het Frysk Lânboumuseum te Earnewâld is achter de rug.
Onder matige publieke belangstelling en een paar buien in de middag is op zaterdag 5 juli 2014 voor de vijfde maal een begin gemaakt met de trekkerdagen. Een gezellige dag met ongeveer dertig deelnemende trekkers met een mooi aantal werktuigen. De grote werktuigen waren de walkantensnijder van Bos Easterein en de slootreinigmachine van Bos, evenals een Favoriet aftakashooischudder van Leegstra.
Ook kon men deelnemen aan een prijsvraag met betrekking tot de hedendaagse uitrustingseisen om met een trekker en getrokken werktuig of wagen op de openbare weg te rijden.

Ook op zondag 6 juli was er weer van alles te beleven bij het F.L.M. met als belangrijkste onderdeel de trekkerbehendigheidswedstrijd. BVan de dames eindigde Anja Jorna uit Workum als eerste met 116 strafpunten. Als tweede eindigde Wietske Broersma uit Spannum met 141 strafpunten, op de voet gevolgd door Nellie Jorna uit Tzum met 158 strafpunten.
Van de heren waren dat respectievelijk Joop Jorna uit Tzum met 92 strafpunten, Meile Greidanus uit Easterein met 96 strafpunten en Wiebe Jorna uit Winsum met 101 strafpunten.
In totaal hebben 13 deelnemers gestreden om de eer. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 45 jaar en die van de trekkers 52.

Op zondag zijn er ca. 50 trekkers geweest. en ongeveer 400 bezoekers, de deelnemers en hun helpers (?) niet meegerekend en daarmee is het aantal deelnemers en bezoekers vrijwel gelijk aan vorig jaar, terwijl het aantal evenementen in Friesland met oude trekkers de laatste paar jaar aanzienlijk toegenomen is.
De organisatoren, het Frysk Lânboumuseum, de OTMV afd. Friesland en de AFRON, gaan binnenkort plannen uitwerken voor de trekkerdagen van volgend jaar. Hebt u nieuwe ideeën
om in het programma op te nemen, dan houdt de organisatie zich van harte aanbevolen.

Klik hier voor enkele foto's.
Klik hier voor foto's van het Frysk Lânboumuseum.

klik hier voor de volledige uitslag van de trekkerbehendigheidswedstrijd.
 

Uitslag prijsvraag trekkerdagen.

6 juli 2014
Inrichtingseisen trekkers en werktuigen op de Trekkerdagen 2014 te Earnewâld.

Deelnemers en bezoekers van de Trekkerdagen te Earnewâld, op zaterdag 5 en zondag 6 juli 2014, konden hun kennis omtrent de inrichtingseisen voor landbouwtrekkers en werktuigen middels een prijsvraagje testen. Van Loonbedrijf Toering uit Oudega (Smal.) stond op het museumterrein een moderne trekker en pers met enkele (kunstmatig) aangebrachte mankementen.
Zo ontbrak de ruitenwisser van de trekkercabine, waren één van de stadslichten van de trekker en één van de achterlichten van de pers niet in orde en ontbrak de borgpen van de trekhaak en lag de linker buitenspiegel in de cabine van de trekker. Dat de buitenspiegel, borgpen en kapjes van lampjes voor het zicht in de afgesloten cabine lagen heeft heel wat goede antwoorden opgeleverd.
Een hoofdstuk apart is de afgeknotte driehoek achter op de pers. Deze driehoeken moeten voorzien zijn van een EG-merk en nummer en dat nummer was niet herkenbaar. De afgeknotte driehoek mag niet afgeplakt zijn en wordt nog wel eens ten onrechte gevarendriehoek genoemd. Een enkele deelnemer wil de gevaren driehoek met schroeven vastzetten in plaats van te plakken.
Dat er kritisch naar de combinatie gekeken is blijkt uit het feit dat men de opraper van de pers omhoog wil hebben en dat het losse materiaal (gras/hooi) eerst verwijderd moet zijn. Ook mankeerde er iets aan de aftakasbeschermkap (betreft veilig werken) of dat er een beetje te weinig olie in de achterbrug van de trekker zit. Een aantal mensen hebben de zijreflectoren op de pers gemist, maar die zijn pas verplicht als de getrokken machine of de wagen een lengte van 6 meter of meer heeft. Ook werd opgemerkt dat de machine breder is dan de trekker en dat er dan breedtelichten of reflectoren op de voorkant van de machine moeten zitten.
De bedoeling van de organisatoren was om aandacht te vragen voor de huidige inrichtingseisen van trekkers en werktuigen en dat deze eisen ook gelden voor oude antieke trekkers waarmee men de weg op gaat en dat is geslaagd. De discussies waren soms intensief en heftig. Uiteindelijk zijn er een groot aantal briefjes met goede antwoorden ingeleverd.
Om reden dat één en ander zichtbaar in de cabine lag is besloten om uit alle ingeleverde formuliertjes één te trekken voor het beloofde prijsje (het boek ‘Het grote Friese trekkerboek’) en dat is geworden: Hans Douwe van der Boon uit Twijzelerheide.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »