Stoppeldei Nij Beets

31 augustus 2014
Stoppeldei Nij Beets 30 augustus 2014.
Zaterdagmorgen vertrok een afvaardiging van het bestuur van de Afron richting Nij Beets om met oud gereedschap, informatiefolders en ander materiaal te laten zien waar de Afron voor staat. Wij kregen een plaats met kraam toegewezen op het terrein van het Damshûs. Op deze plaats centraal gelegen te midden van alle activiteiten was een braderie met een rijke verscheidenheid in aanbod en de meeste bezoekers aan de Stoppeldei kwamen er even rondneuzen. Een Afron lid kwam langs voor een praatje en met anderen die de vereniging niet kenden werd over de activiteiten van de Afron gesproken, zij kregen een folder mee.

Klik hier voor enkele foto's gemaakt door een hele late bezoeker (na 16.00 uur).

Klik hier voor enkele foto's van Wâldnet.
verder lezen »
 

7e Lustrum van de OTMV.

30 augustus 2014
Zaterdag 30 augustus 2014 was de eerste van de twee dagen dat het 7e lustrum van de O.T.M.V. bij Kraggenburg in de Noordoostpolder gevierd werd met een show van oude trekkers en motoren. Met een enkel buitje in de morgen hebben veel leden hun materiaal kunnen tonen aan hun collega leden. Voor de deelnemers was er een defilé georganiseerd voorafgaand aan een toertocht.
Demonstraties waren er van een aantal dorsmachines waarvan één aangedreven werd door een locomobiel, van het zelfbinderen met een JF-ééndoeksbinder , van een rupstrekker met een 6-scharige wentelploeg, voorheen gebruikt in de Wilhelminapolder. Ook werd er gedemonstreerd mat de eerste volautomatische werkende ploeg die in de zestiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld is door 'Wageningen' en momenteel in opslag staat van het voormalige Museum voor Historische Landbouwtechniek. Waarschijnlijk door de excentrische ligging van de demonstratie terreinen was de publieke belangstelling maar matig.
Naast het oude materiaal van de OTMV-leden waren er verkopers van miniatuur trekkers en werktuigen, boeken, dvd's tweedehands materiaal, enz.

Klik hier voor enkele foto's.

Klik hier voor heel veer meer foto's en een filmverslag op de site van de OTMV.
 

SűkereiDamwâld: Biobased Economy

28 augustus 2014
Van 2 t/m 10 september 2014 wordt in museum De Sûkerei te Damwâld een expositie gehouden met als onderwerp: "BIOBASED ECONOMY".
Nog maar weinig mensen zijn vertrouwd met genoemd begrip "Biobased Economy". Het betreft een economie, die dankzij de winning van ingrediënten uit plantaardige producten, nastreeft niet langer (te) afhankelijk te zijn van olie, aardgas of steeds schaarser wordende mineralen op aarde (in het bijzonder in eerste instantie fosfaat). Zij is neutraal ten aanzien van de productie van broeikasgassen en heeft als belangrijk kenmerk dat de grondstof herwinbaar is.
Inuline gewonnen op een moderne wijze uit cichorei-wortels is een voorbeeld van zo'n belangrijke hernieuwbare vervanger, zoals vorengaand gedefinieerd. Inuline en derivaten daarvan worden tegenwoordig namelijk niet alleen toegepast vanwege tal van specifieke werkingen in voedingsmiddelen en / of de diervoeding, doch ook in de chemische industrie.
Hier is het bijv. de uitgangsgrondstof voor de bereiding van harsen, polyurethaan-schuimen en lijmen, terwijl na oxydatie van inuline een biologisch afbreekbare waterontharder ontstaat, welke wordt toegepast als vervanger van fosfaat in wasmiddelen.
De teelt van cichorei (vroeger voor de bereiding van koffievervanger in onze regio) heeft hierdoor een geheel nieuwe impuls gekregen.
Er zijn vele voorbeelden van herwinbare vervangingen uit planten. Zo wordt printdraad, bereid uit resp. aardappelen, toegepast in 3D-printers. Of wordt lignine gewonnen uit snoei - en dunningshout, waarmede duurzame alternatieven voor derivaten van aardolie kunnen worden ontwikkeld.
Een bijzonder plantaardig derivaat is ook polymelkzuur (afgekort in de vakwereld als PLA). PLA wordt bereid uit melkzuur, dat op haar beurt weer is verkregen uit bietsuiker. Van PLA worden o.a. plastics gemaakt (al of niet verstevigd met natuurlijke vezels) , chirurgische garens etc.

Graag nodigt het museum U uit deze bijzondere tentoonstelling te komen bezichtigen. De expositie is toegankelijk van 2 t/m 10 september 2014 op dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur.

Klik hier voor meer informatie over het museum.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »