Groeten uit ...... 'De Bouhoeke'

26 juni 2016

Het is weer de tijd om te genieten van wat er groeit en bloeit aan gewassen in de akkerbouwstreken. Zaterdag 25 juni 2016 was er een open dag op verschillende akkerbouwbedrijven in het noorden van Friesland. Over het algemeen viel de publieke belangstelling niet tegen, maar er is in deze tijd van het jaar zoveel te doen op de zaterdag. Toch maar even een groet doorgestuurd voor de Afron-webstek.

Op een modern akkerbouwbedrijf: Een handpomp om brandstof over te pompen naar de trekker, een schakelaar voor de opvolger van de handpomp? en een 'kowe-rĂștsje yn it lytshĂșs' met daarachter nog een aantal museumstukken?

Wie zorgt voor de volgende groet ..... ?


 

Afronlid rijdt koningspaar.

13 juni 2016

Op maandag 13 juni 2016 maakten Koning Willem Alexander en Koningin Maxima een werkbezoek aan Noordwest Friesland. Ze bezochten daarbij ook de stad Franeker en hadden daarbij even vervoer nodig om naar het Tsjûkelùn te gaan. Voor dat vervoer was de vaste koetsier die jaren achtereen de PC-koning vervoerde uitgenodigd, namelijk één van de trouwe 'hynderleden' van de AFRON, Hessel Bouma uit Tirns.

De foto is van internet gehaald, met dank aan de Leeuwarder Courant. http://www.lc.nl/friesland/Streekbezoek-koninklijk...


Klik hier voor meer informatie.


 

Te gast bij fam. Westhof Warns

11 juni 2016

Op zaterdag 11 juni was de werkgroep 'Hynderminsken' (een gezamenlijke activiteit van het Frysk LĂąnboumuseum, de Afron en paardenliefhebbers) te gast bij familie Westhof te Warns. Westhof deed tot drie jaar terug vrijwel alle gras- en hooioogstwerkzaamheden met paarden op zijn veehouderijbedrijf. Het was indertijd dan ook geen bijzonderheid dat er drie span van elk drie paarden (maaien, schudden, harken) tegelijk aan het werk waren op de boerderij.

In het kader van het veilig stellen van kennis en kunde met betrekking tot het werken met paarden op de boerderij hopen de leden van de werkgroep dat er in Friesland een aantal ervaringsdeskundigen de kennis over gaan dragen aan de jongere generatie. Deze middag bleek ook maar al te zeer dat het niet zomaar even enkele paarden voor de machine inspannen is en werken maar. Paard, mens en machine moeten tezamen een 'team' vormen, en dat in de praktijk blijven beoefenen.

Jammer dat er die dag zoveel andere dingen te beleven waren, onder andere op de vliegbasis.


Klik hier voor enkele foto's


 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »