AFRON-expositie over KI.

20 oktober 2014
Zondagmiddag 19 oktober werd de expositie met als onderwerp "KI" geopend in de AFRON hoek in het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld. Voorafgaand aan de opening kregen drie sprekers het woord over dit onderwerp. Reimer Strikwerda beet de spits af met een helder verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van de KI. Interessant is dan te horen dat KI al lang in Rusland werd toegepast met goed gevolg voordat het in Nederland in 1938 een voorzichtige start maakte bij Joh. Kraai in de provincie Groningen. Deze wist de belangstelling van de boeren te wekken door hen het sperma door een microscoop te laten bekijken. Door deze boeren werd de eerste K.I. vereniging opgericht, er werd een beroemde Drentse stier aangekocht en het dier werd gestald in het " bolhok" achter het café. De interesse voor KI werd aangewakkerd door het feit dat kleine boeren veel dezelfde plaatselijk favoriete stier gebruikten met als gevolg het verspreiden van ziekten en daardoor onvruchtbaarheid. Vervolgens hoorden wij het verhaal van dierenarts Siebenga en de KI ontwikkelingen in Friesland met de "tegenwerking" van de FRS en NRS. KI betekende concurrentie voor de stierenhandel van de fokkerijbedrijven. Risico 's, het diepvriessperma werd veel gebruikt, Blitsaerd Keimpe was een topper ( er kwamen 250 goedgekeurde zonen) en inteelt dreigde. Toen kwam het fokken met de Holstein in zwang en dus vers bloed. Sunny Boy (enorme spermavoorraad met veel kwaliteit, 1,8 miljoen 1e dekkingen ) zorgde voor een enorm aantal goede dochters en maar één zoon werd belangrijk. Via een dochter van Sunny Boy werd stier Kia gefokt, een stier met rood factor, zeer waardevol.

Klik hier voor enkele foto's.
verder lezen »
 

'Opendeur' bij zuiderburen.

5 oktober 2014
In plaats van naar de zondagse mis op 5 oktober 2014 ging het Afron-lid Zwerver naar een Oldtimer 'benefiet opendeur. Toevallig kwam hij aan het adres van een vroegere vlaskoopman c.q. vlasverwerker in België die een open dag organiseerde ten bat van een goed doel. Hij kocht vroeger ook vlas op uit Groningen en Friesland maar kwam soms niet verder dan het bedrijfsgedeelte van de boerderij en mocht 'op de haverkist' de koopsom betalen. In 1977 is hij begonnen met het verzamelen en opknappen van trekkers.

Klik hier voor enkele foto's.
 

Groeten uit .... het Vlasmuseum.

4 oktober 2014
Soms moet iemand wel eens een reden bedenken om een aantal dagen en nachten 'der op út te gean'. Dat overkwam ons lid G. Zwerver kort geleden ook toen hij ontdekte dat het sinds 2012 gesloten Nationaal Vlas-, Linnen- en Kantmuseum te Kortrijk (België) geheel vernieuwd op een andere locatie geopend zou worden.
Hij en zijn vrouw bezochten op zaterdag 4 oktober 2014, de eerste van de twee open dagen van het museum. Modern ingericht, moderne elektronische hulpmiddelen om het verhaal te vertellen van de verwerking van vlas tot linnen. Drie etages hoog, elk met een eigen thema.
Omdat hij en zijn vrouw een aantal malen het 'oude museum' bezocht hadden was het nu een hele overgang om dezelfde beleving te ervaren over de vlasteelt en de vlasverwerking van de periode zo van ca. 1930 tot 1970. Zo hebben ze gemist de voorwerpen, gereedschap en werktuigen van de verbouw en teelt van vlas. Zonder de teelt is er toch geen verwerking en handel mogelijk? Ook zal het zo sprekende materiaal van de tientallen diorama's mogelijk in een depot opgeslagen zijn.
Er wordt nog gewerkt om de uitgebreide vakbibliotheek over te brengen naar stadsbibliotheek van Kortrijk en het fotomateriaal zal opgenomen worden in een beeldbank. Ook een eigen studie- en ontvangstruimte moet nog ingericht worden.
Dat er de laatste dagen nog hard gewerkt moest worden voor de opening was hier en daar nog te merken, maar het is het personeel met de vrijwilligers gelukt om in ieder geval de vrijdag en zaterdag bijna 1800 gasten te begroeten en dan volgt er op zondag nog een open dag.
Een succes en van harte aanbevolen voor aspirant bezoekers om het bezoek aan het Vlasmuseum Texture te combineren met een wandeling met een gids door de buurt van het museum aan de noordkant van de rivier de Leie, door de Engelse 'De Golden River' genoemd.
(de foto van de opening komt uit de West Vlaamse Courant).

Klik hier voor enkele afbeeldingen.

Klik hier voor de website van het museum.

Klik hier voor een verslag van de opening op vrijdag 3 oktober 2014.
 
Kijk voor meer nieuws in het nieuwsarchief »